Украинският посланик в България с интервю пред Яна Николова

Нова година без фойерверки, но с ракетен обстрел. Такава е реалността в Украйна, която беше подложена на най-интензивната руска атака от началото на войната в дните около новогодишната нощ. Как се посрещат празници с мисълта, че всеки ден може да е последен - коментар на посланика на Украйна в България Н. Пр. Олеся Илашчук пред NOVA. Уточняваме, че официален Киев, а и украинският посланик спазват политика да не коментират ответните атаки над Белгород и Западна Русия, при които според руските власти са загинали над 30 цивилни.

Ваше Превъзходителство, благодаря Ви за гостуването в първите дни на 2024 г. Гражданите на Украйна посрещат вече втора новогодишна нощ с война в страната. Още колко можете да понесете?

- В празничния период, когато цял свят и европейците празнуват новогодишното събиране на семейства, престъпният режим на Русия започна безпощадна атака спрямо украинците, изстрелвайки над 500 ракети и дронове. Това беше най-мащабното въздушно нападение за 679 дни от престъпната война на Русия срещу Украйна. От 29 декември до 2 януари Русия проведе редица безпрецедентни атаки с ракети и дронове срещу мирните граждани на Украйна и цивилната инфраструктура. Нападенията засегнаха включително АГ болници, образователни институции, както и жилищни сгради, търговски складове, паркинги. С десетки жертви.

Олеся Илашчук: Искам да видя Путин в Хага възможно най-скоро, той се присъедини към кохортата на Хитлер и Сталин (ВИДЕО)

- Терорът им продължи по цялата украинска територия и през цялото време на новогодишните празници. Това беше най-голямата въздушна атака досега, без никоя държава в света преди да е успявала да отблъсне подобни смесени нападения, включващи дронове, крилати, балистични ракети. За петте дни новогодишни празници в Украйна над 78 души бяха убити и 200 останаха тежко ранени от руските ракети и дронове, а хиляди домове бяха унищожени.

Имате ли представа защо го правят в празнични дни, на Нова година, на деня на независимостта Ви? Каква е целта им, какво се опитват да постигнат?

- Те са се подготвяли, събирали и пазели, доколкото знаем. Готвили са се да съсипят, да вгорчат празниците ни – да причинят още повече болка, страдание и зверства спрямо украинците. Било е целенасочено. Тяхната цел е била да унищожават, дори в светли празнични дни. Общо през 22-та месеца на пълномащабна инвазия Русия изстреля над 7500 ракети към Украйна. Представяте ли си?

Какво е чувството да посрещнете Нова година в такава обстановка? Как се чувстват украинците в такива вечери?

- Ние не използваме фойерверки нито на Нова година, нито на другите празници, защото всеки ден сме под прицел на удари. Този звук за нас се свързва само с война, само със зверства, само с война. Ние не го наричаме празненство. За нас е дата, ден, начало на нов календар, бих казала. Освен това, вярваме в новогодишните чудеса и отправихме пожелание – да постигнем победа. Ние ще победим. Украйна ще победи.

Мислите ли, че Украйна е някак забравена в светлината на случващото се в Израел, по отношение общественото мнение по света?

- Руснаците се опитаха да променят и пренасочат вниманието към Израел, но не смятаме, че успяха. Все още сме в международния дневен ред.

Колкото е необходимо, това казват западните лидери, когато ги попитат колко дълго ще подкрепят Украйна, но сега виждаме съмнение. Милиарди евро и долари са в изчакване. Какво означава за Вас, за украинските граждани, това колебание?

- Ние вярваме, че нашите партньори и съюзници ще продължат да ни подкрепят в бъдеще. Украйна призовава своите партньори и съюзници да ускорят предоставянето на боеприпаси и системи за ПВО. Това е много важно. Да предоставят на Украйна максимален брой бойни безпилотни летателни апарати. Призоваваме нашите съюзници и партньори да осигурят далекобойни ракети с обсег над 300 км. Това е от съществено значение за нас. Призоваваме ги да решат за прехвърлянето на замразените руски активи на Украйна, това също е важно. Призоваваме да се задълбочи политическият и санкционен натиск върху Русия като терористична държава. Нека нашият колективен отговор бъде разбран не само като молитви за справедливост, но и, понеже са силни, разбира се, като защита на свещените принципи на суверенитет, демокрация, мир и достойнството на всеки човешки живот.

А ако не получите тази помощ, тази подкрепа? Колко важна е помощта, която Европа и САЩ блокират в момента?

- Изключително важна. Надяваме се, че ще получим подкрепа от нашите партньори и съюзници.

А ако не я получите?

- Ще я получим. Надяваме се, вярваме, че ще се случи. Както каза министърът ни вчера – нямаме план Б, защото вярваме, че план А ще сработи. Имаме вяра и надежда. Знаем, че партньорите ще ни подкрепят.

Много Ви благодаря за отделеното време и усилията, Ваше Превъзходителство, надяваме се, че догодина ще бъде по-добра и мирна за народа Ви!

- Много Ви благодаря за поканата! Наистина се надяваме, че идната година ще бъде победна за нас. Много благодаря на Република България за неуморната подкрепа на всички нива. Пожелавам на България да е още по-успешна на всички равнища – просперитет, мир, мир и отново мир. Много Ви благодаря!