Скандинавските страни бяха обхванати от изключително ниски температури

Швеция регистрира най-ниските температури през тази зима, след като термометрите паднаха до минус 40 градуса по Целзий. Над 1000 автомобила бяха блокирани на магистрала в Южна Швеция поради обилен снеговалеж, като някои от шофьорите бяха в капана на мразовитото време повече от денонощие, се вижда от кадрите на Voice of America (VOA).

Спасителните служби на Швеция трябваше да работят цяла нощ, за да стигнат до блокираните от снеговете коли, а армията доставяше вода и на храна на бедстващите.

Студеното време, придружено от сняг и бурни ветрове, наруши транспорта в целия скандинавски регион. Няколко моста бяха затворени, спрени бяха влакови и фериботни линии. В някои страни бяха затворени и училища.

В шведска Лапландия живакът падна до минус 43,6 градуса, което е най-ниската температура в страната за януари от 1999 г. насам, предаде шведската агенция ТТ.

Българин в Швеция споделя как се живее при рекордни минусови температури

В малкото селище Никалуокта, обитавано от коренното население саами в Северна Швеция, термометрите отчетоха минус 41,6 градуса.

Шведският институт по метеорология и хидрология съобщи, че в Северна Швеция са отчетени температури от минус 25-35 градуса и изглежда, че студът ще се задържи там до края на седмицата, допълва агенция ТТ.

Стотици блокирани по пътищата на Швеция и Дания след снеговалежи (ВИДЕО)

Най-ниската температура в Швеция през януари от минус 49 градуса е била регистрирана на 27 януари 1999 г. в град Каресуандо, на границата с Финландия. информира Voice of America (VOA).
      

Източник: Voice of America (VOA)q dariknews.bg