Очаква се да се оформи политическа формация около президента Радев, каза политологът

Точно два месеца остават до ротацията в правителството на "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС. Дотогава ДПС, партията, без чиито гласове ключовите промени в Конституцията нямаше да бъдат приети, ще избере свой председател. През тази седмица почетният лидер на ДПС Ахмед Доган начерта пътя пред партията с двама съпредседатели Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Каква политическа 2024-а година се очертава коментира политологът Даниел Смилов в "Офанзива" по NOVA NEWS.

Борисов: Ротация ще има, това е технологичен процес

"Не виждам вариант, при който ще се стигне до това Николай Денков да продължи да бъде премиер. Всичко зависи, обаче, от преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС“, каза експертът.  По негови думи ще има смяна на министри в новия кабинет, но тя няма да е радикална. Той е на мнение, че ДПС няма да има министри, но партията е изиграла важна роля в конституционните реформи. „ДПС ще има важна роля и при назначаване на длъжности в регулаторите, и в различни конституционни органи“, допълни Смилов. Точно заради тази роля те ще могат да договарят определени политики, допълни той.

„Делян Пеевски се държи като пълноправен участник в управлението. На ГЕРБ това не им пречи“, посочи специалистът. По негови думи Чакъров винаги е бил по високите етажи в йерархията на ДПС, но неговото излъчване за съпредседател е дошло изведнъж и не е проява на вътрешна демокрация в партията. „ДПС прави опит за директно интегриране във властта, но все още са далеч от това“, заяви политологът.

Смилов смята, че изборите в САЩ ще са ключови. „Ако Тръмп се върне във властта ще има отзвук по целия свят“, поясни той. Политологът е на мнение, че това ще даде стимул на определени партии в Европа и за ЕС може да настъпят трудни времена, тъй като Тръмп не е „приятел“ на съюза.

Радев сезира в понеделник КС за „бруталното посегателство” върху Конституцията

„Очаква се да се създаде политическа формация около президента Румен Радев. Той се позиционира като партийна опозиция, използва остър език и очаквам да даде подкрепата си за партия, изразяваща подобен тип нагласи“, смята Смилов.

Политологът смята, че не е вярно, че България ще приеме 6000 души мигранти. „Ние влизаме безусловно във водния и въздушния Шенген. Пълноправни членове сме, остава въпросът кога ще бъдат вдигнати и сухопътните ограничения“, заяви Смилов.

Повече от разговора гледайте във видеото.