Кукерските дефилета и представените от участниците традиционни български обичаи ще бъдат оценявани от жури

"Кукерски игри в Пиринско". Фестивалът се провежда в момента, като стари български обичаи и традиции представят 14 групи. "Чувстваме се страхотно на днешния празник", каза участник. 

Местните групи са от кварталите на града и от селата в общината, а гости на фестивала ще бъдат сурвакари от Петрич. Дефилетата тръгват от площада пред сградата на Съдебната палата, ще преминат през централната улица „Тодор Александров“ до площад „Георги Измирлиев“. Предвиденото време за всяка група за представяне пред журито и публиката е 15 минути, съобщават организаторите. 

Отбелязваме Ивановден

Тази година кукерските дефилета и представените от участниците традиционни български обичаи ще бъдат оценявани от жури в състав - художникът и директор на Градската художествена галерия в Благоевград Иван Милушев, културологът доц. Димитрия Спасова и директорът на Регионалния исторически музей д-р Кирил Алексиев.

Награди са предвидени в различни категории, като ще бъде оценявани автентичността и придържане към традицията, масовостта на групите, най-добро пресъздаване на актуална тема, артистичност, хореография и други. За всички деца, които участват във фестивала, са предвидени медали от Община Благоевград, допълват организаторите. 

Източник: Десислава Велкова, БТА