Част от корпуса на пътнически самолет се откъсна по време на полет в САЩ

След като самолет "Боинг 737 МАКС 9" размина на косъм от трагедия във въздуха – редица авиокомпании обявиха, че приземяват и спират временно да използват машините от този модел. Самолетът дефектира на 5000 метра височина. Част от фюзелажа на боинга на „Аляска Ерълайнс“ се откъсна във въздуха, 10 минути след излитането му от Портланд.

Огромната дупка, която се отвори в корпуса, предизвика експлозивна декомпресия на пътническия салон. По чудо никой от 180-е души на борда не пострада сериозно. Екипажът успя да приземи машината аварийно. 
Американските авиационни власти започнаха разследване.

Част от корпуса на самолет със 180 пътници се откъсна по време на полет (ВИДЕО)

Този модел самолет беше спрян от употреба за близо две години, след като се оказа, че "Боинг" са внедрили софтуер, за който не предупредили пилотите. Дефект в тази система предизвика две тежки катастрофи в Индонезия и Етиопия. Загинаха 346 души.

Дженифър Хоумънди от Националния борд за транспортна безопасност на САЩ заяви: „Ние сме глобалният златен стандарт за безопасност по света, но трябва да поддържаме този стандарт. Имаме огромен късмет, че ситуацията тук не завърши трагично. Никой не е седял на места 26А и Б, където е въпросната врата.  Самолетът е бил на около 4800 метра височина и само на 10 минути от летището, когато вратата е избухнала. За щастие, не е била достигната оптималната височина от 9000 до 10500 метра."