"Истината е врата, която отваря нови светове", заяви писателката

Писателката Здравка Евтимова бе отличена тази седмица с американска награда за фантастика. "Новината беше изненадваща и радостна за мен", заяви Евтимова пред кореспондента на NOVA в Германия Натали Пашева. "Истината е врата, която отваря нови светове. За да бъде достоен човек за тази истина, той трябва да бъде смел, да не се прекършва, да не раболепничи, да не е приятен на този или онзи, тази или онази клика, силна формация и т.н. Това за мен е истината - да си човек, който знае какво иска и го постига с гордо вдигната глава. Това е залегнало и в романа", допълни Евтимова за отличеното произведение.

Как да се вдъхновим в тази сивота, да излезем от ежедневието и от дребните проблеми, да погледнем високо?

"Аз не го виждам като сивота. За мен, когато вали, е прекрасно, защото смятам, че с дъжда идват много хубави мисли и усещания. Дъждът е всъщност най-краткият път от небето до земята. Той е равен на един човешки поглед и затова, когато има дъжд, нашият поглед е открит за нещо, което в други моменти не виждаме. Аз се чувствам добре където и да е по света. Тия, които са живели като мен и други хора, нашата задача е да внушим на човека: "На таланта си заложи, той ще те накара да летиш, той ще ти отвори пътища", допълва Здравка Евтимова. 

Килиан - френският режисьор, който се влюби в кукерите и българските традиции

Как ви се струва българското общество от перспективата тук? Защото ако погледнем германски медии, често смятат, че това е общество между Русия и Европа, общество на кръстопът. Така ли го виждате и вие?

Българското общество днес живее в атмосфера, изпълнена с предизвикателства и във висока степен на разделение. За мен това разделение е по-скоро признак на съществуване на мислене в хората. Има мислещи хора, има хора, които анализират. Важното е да намерим такъв път, при който мислещите хора да обединят усилията си. Знам, че това е доста трудно в условията днес, но това е единственият изход пред нашата страна", допълни Здравка Евтимова.

Цялото интервю гледайте във видеото.