С отговорността по организацията на събитието е натоварено Министерството на отбраната

Кои официални гости, според протокола на Министерството на отбраната, имат място на парада за освещаване на бойните знамена и трябва да получат покани?

Изпращането на поканите се случва по списък, който би трябвало да се обновява постоянно.
Задължително е сред поканените да са президентът, като върховен главнокомандващ, председателят на парламента и неговите заместници, депутатите от Комисията по отбрана и шефовете на парламентарните групи, казва пред NOVA Атанас Павлов, бивш директор на дипломатическия протокол. А бившият министър на отбраната Николай Свинаров беше категоричен - не може министърът на отбраната да е наясно с всеки детайл от протокола. 

Традицията по освещаването на бойните знамена на армията е на повече от 1000 години. Ритуалът е подновен отново след няколко прекъсвания. С отговорността по организацията на събитието е натоварено Министерството на отбраната. Бившият военен министър Николай Свинаров обясни кои официални лица се канят на него.

Кирил Вътев: Мария Габриел и акад. Денков са късмет за България в този момент

"Представители на президента като върховен главнокомандващ на въоръжените сили, депутати, Комисията по отбрана, нейният председател, зам.-председателите и много други лица. Впрочем канят се и бивши министри. Аз почти 20 години не съм министър и обикновено съм канен на подобно събитие. Сега получихте ли покана? Не, аз отсъствам от списъка на служебното правителство и затова и сега не получих", заяви Николай Свинаров, бивш министър на отбраната.

Според Свинаров отговорността по организацията и изпращането на поканите към официалните лица пада на служителите от протокола.

"Министърът не може да има нищо общо, защото при неговата натовареност и ангажименти, които ние само частично познаваме, той едва ли би могъл да следи списъка на протоколно присъствия на каквото и да е събитие", допълни Свинаров.

Експерт в МО подава оставка заради неизпратени покани до депутати за Богоявленския водосвет

Днешните критики срещу Тагарев обвързва с предстоящата смяна във властта. "Разбира се, живеем, както винаги в бързи и смутни времена - чакаме ротация, чакаме промени", заяви Свинаров.

Пред NOVA говори и Атанас Павлов, бивш директор на дипломатическия протокол и на протокола на президента Георги Първанов. Самият той дълги години се занимавал именно с организацията по Йордановден и освещаването на бойните ни знамена.

"На всички подобни церемониални мероприятия, прояви по-скоро, е редно да бъдат канени тези, които имат директно отношение по въпроса, за който е посветен церемониал. В случая това, разбира се, е ръководството на НС, Комисията по отбрана и очевидно шефовете на групите в НС", заяви Атанас Павлов, бивш директор на дипломатическия протокол и на протокола на президента на Република България.

По неписано правило всеки път протоколът сверява списъците с поканите и дори отделите в различните институции би трябвало да работят заедно.

"Отговорността в нашата страна е доста странна и на моменти, някак си, на неуточнен въпрос – по принцип министърът е отговорен за всичко, което става в неговото ведомство, но конкретната вина се носи винаги от хората, които отговарят да организацията на тази проява. Има една стара поговорка, в дипломацията едно изречение казва: „Това не е престъпление, това е нещо много по-страшно – това е грешка!”, допълни Атанас Павлов.