„Мотивите за това са обемни”, обяви по-рано Румен Радев

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за промените в основния закон. Един от мотивите, с който държавният глава атакува Шестата поправкаю, е, че с промените се нарушава балансът между институциите.

Както обеща на Богоявление, президентът оспори новите текстове в понеделник. Промените бяха направени от Народното събрание с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС на 20 декември, а два дни по-късно влязоха в сила.

Според президентската институция част от измененията съдържат противоречия с други конституционни разпоредби, променят баланса между основните органи и взаимния контрол между тях. Засягат пряко и формата на държавно управление и са от изключителната компетентност на Велико народно събрание. В мотивите се акцентира и върху съкращването срока за насрочване на избори и свикване на ново Народно събрание.

Радев сезира в понеделник КС за „бруталното посегателство” върху Конституцията

Държавният глава оспорва въведеното право и на хора с двойно гражданство да са част от властта и въвеждането на уседналост от 18 месеца за тях, което от администрацията на президента определят като "дискриминация".

Радев атакува в съда и възможността със закон да се определят квалифицирани мнозинства за избор на ръководства на държавни органи, както и реда за назначаване на служебно правителство. Оспорва и правилата за назначаване на председателите на върховните съдилища и главния прокурор, които позволяват това да става и без издаване на президентски указ.  

Темата коментира и секретарят на президента по правни въпроси Крум Зарков. "Освен обещанието си -  президентът спази и ролята си, а именно да бъде гарант за върховенството на Конституцията, за демократичните принципи, залегнали в нея. И да, за съжаление, много от разпоредбите, гласувани преди Коледа, нарушават този баланс", посочи той. 

На въпрос  какъв е мотивът да бъде атакувана поправката, касаеща двойното гражданство, той посочи: "Конституционният мотив е, че когато се променя съставът на най-важния орган, какъвто е Народното събрание, а именно - промяна на качеството на състава e промяната на условията, на които трябва да отговаря дадено лице, за да бъде народен представител -  това може да го прави само Велико народно събрание“.