Предстои период със снеговалежи, леден вятър и "кукерски" студ

В следващите две седмици времето ще влезе в традиционния зимен ритъм. Ще е студено, с периодични валежи, все по-често от сняг. Температурите ще са със зимни стойности заради нахлуващ арктически студ от север.

Балканите продължават да са в плен на обширен средиземноморски циклон. И в понеделник ще е облачно, валежите с прекъсвания ще продължат. Вятърът ще се обърне и ще задуха със студени пориви, силни на североизток. Максималните температури в светлата част на деня ще са от 5 до 10 градуса, по-ниски в районите с леден вятър, където ще има условия за заледявания.

Късно следобед и привечер дъждът ще преминава в сняг. През нощта и във вторник до ранния следобед снеговалежи с различен интензитет ще има в много райони на Северна и Западна България. Заради ниските температури ще се задържи крехка снежна покривка.

Започналото застудяване ще е осезаемо и още във вторник през деня в цялата страна температурите ще са около и под нулата, с тенденция към понижение. В сряда призори, в някои райони с безоблачно време, живакът в термометрите ще падне до минус 8 – минус 9 градуса. В средата на седмицата валежи няма да има, облачността ще е динамична, с чести и продължителни разкъсвания.

Непосредствено преди сурвакарските обичаи (13-14 януари) от североизток се задава нов фронт със студен въздух. В петък ще вали краткотраен, но на моменти интензивен сняг – на повече места в Централна и Източна България. През почивните дни рано сутрин ще е „кукерски” студ, термометрите ще се колебаят около минус 8 – минус 10 градуса, а през деня между 0 и 5 градуса.

В средата на месеца отново се очертава студен атмосферен фронт с по-силен студен северозападен вятър и краткотрайни валежи от сняг, без особено натрупване. Около 18-19 януари предстои кратко, но чувствително затопляне с дневни температури до 15 градуса.

Ако атмосферната конфигурация се запази, сняг ще вали около 20 януари, когато в Средиземноморието с голяма вероятност ще се оформи циклон. Непосредствено след снеговалежите – отново януарски студ с температури до минус 10 градуса.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.