С най-голям ръст за пореден път са цените на храните, алкохола и тютюневите изделия

Годишният темп на инфлация в еврозоната се е ускорил леко през декември, достигайки 2,9% при 2,4 на сто през ноември. Това показват предварителните оценки на европейската статистическа служба „Евростат”. С най-голям ръст отново са цените на храните, алкохола и тютюневите изделия. Те са се повишили с 6,1% на годишна база през последния месец на 2023 г. Следват услугите, чиито цени са нараснали с 4%, но са останали без промяна на месечна база.

3,7% е ръстът на цените на стоките и услугите в Германия през декември 2023 г., сравнено с година по-рано. Това е първото повишение на инфлацията в страната от няколко месеца насам, а икономистите го обясняват със специален ефект. Причината е отпадането на еднократната помощ на държавата за домакинствата, която беше въведена през декември 2022 г. с цел да ги подпомогне заради високите цени на енергията тогава. Извън този факт, базовата инфлация спада.

Инфлацията: Цените в Европа са продължили да растат и през декември

5,5% е повишението при хранителните продукти, сравнено с ноември. Значително поскъпване има при плодовете, захарта, хляба и зеленчуците. Средната цена за хляб е 4 евро. Една краставица струва 99 цента. Биокраставица - 1,49 евро. Килограм домати средно се продава за 1 евро и 62 цента. При картофите цените варират, но са между 3 и 3,50 евро, родно производство.

Във Франция инфлацията се е повишила леко на годишна база. 3,7%, както е в Германия през декември, за разлика от 3,4% през ноември. Това се дължи на годишния скок и на електроенергията, и на услугите. Добрата новина за домакинствата е, че цените на храните бележат леко понижение, но не такава е ситуацията с пресните продукти, които пък са се увеличили за месец с почти 2%. Става въпрос за 8,8% през декември срещу 6,6% през ноември. Те са по-скъпи през зимата, след като основно производството и вносът идва от чужди страни. Цената на килограм хляб и във Франция е около 4 евро. Най-евтиният килограм сирене е около 7,50, най-скъпият - 35 евро. Средната цена на килограм месо е 12 евро. Една краставичка купуваме за 1 евро, картофите - за около 2 евро.