Вижте съветите на експерта Любомир Тулев

Зачестяват опитите за киберизмами. Последният такъв публичен случай засягаше директорката на "Социални дейности и здравеопазване" в Община Велико Търново Росица Димитрова. Тя сигнализира, че хакери са откраднали самоличността ѝ във Facebook и чрез месинджър, от нейно име, са искали пари от хора от списъка ѝ с приятели. По случая вече има повдигнато обвинение.

Предават на германските власти българин, разследван за киберизмами за над 300 000 евро

Според Любомир Тулев – експерт по информационна сигурност, профили се хакват по три основни начина. "На първо място - чрез налучкване на паролата, когато най-често се слагат елементарни и повтарящи се символи. Тогава пробивът отнема секунди. Вторият начин е хакване първо на пощенската кутия, свързана с конкретния профил. Много често хора създават пощенски кутии в безплатни мейл доставчици, още докато са ученици. Те не влизат в пощата си, за да я защитят. Препоръчвам на потребителите да проверяват сигурността на мейла, с който са асоциирали профилите си. Третият начин е чрез кражба на цялата сесия чрез високотехнологични методи за пробив. Това е дълъг низ от код, който, веднъж откраднат, взема вашата онлайн идентичност. Случва се чрез фишинг симулация", обясни Тулев.

По думите му употребата на хакнатия профил може да е с комерсиална цел или заради изнудване. "Може да искат пари от близките ви чрез манипулация и лъжи", предупреди експертът.  

Целия разговор гледайте във видеото.