Разказва „Дойче Веле”

Морето за мен означава сила, приемане и принадлежност. Давам много любов и получавам много любов. Аз съм земя, аз съм море, аз съм дете, аз съм жена. Аз съм Нуала Коста”.

В края на 90-те години Нуала Коста от Бразилия е една от първите чернокожи жени, участвали в национални и професионални състезания по сърф. Тя печели шампионати, но не и признание. Въпреки че е забележима със своите 1,83 метра, тя се чувства невидима. Без спонсори няма пари да пътува на състезания и така се отказва от професионалния спорт. Към днешна дата положението на чернокожите жени почти не се е подобрило, смята тя. Нуала иска да промени нещо. И промяната започва във вълните. Всяка събота Нуала учи децата да сърфират.

„Сърфирането е спорт, който сам по себе си дава сила и помага на децата да изпитват чувство за принадлежност към плажа, към морето, към всичко тук”, казва Нуала.

Увереност на всички нива – това е целта. Включително за собствената им култура и история.

Морска видра „открадна” сърф (ВИДЕО)

Нуала разказва, че чувства особено своите афро-бразилски корени в Мангровата гора. Оттам преди повече от 100 години робите били извеждани на брега и продавани. Мнозина избягали под прикритието на Мангровите гори и се преборили за свободата си. Легендарното бойно изкуство капоейра е част от тяхната култура. Появява се в края на 17-и век. За да прикрие битката, капоейра комбинира нападателни техники с танц.

Нуала организира уроците с помощта на дарения. Нейното мото – ако искате да промените нещо, направете го сами.

„Страхът не ме блокира, той ме тласка напред. Просто трябва да започнеш. Много хора се страхуват от нови неща, от провал, но ако не започнеш, няма да стигнеш доникъде. Ако стъпиш накриво, започваш от начало”, казва Нуала.

Нуала променя не само своята общност, но и цяла Бразилия с малки стъпки. Как - гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.