Разказва екип на „Дойче веле”

Войните се водят не само с оръжия, но и с думи. Осъзнаваме това почти всеки ден, когато следим новините за актуални конфликти - включително войната в Украйна. Дезинформацията и пропагандата стават все по-трудни за разграничаване от основаните на факти новини. В последно време Европейският съюз също често е мишена на руската информационна война срещу Запада. Но през изминалите две години международната общност се защитава с нова стратегия.

„Много координирана, добре структурирана, силно подкрепяна и финансирана дейност от страна на държава, която цели не само да разпространи собствената си представа за света, но понякога иска да подкопае доверието, да дестабилизира целите си, сред които са държавите членки на ЕС и нашите институции”, коментира Лутц Гюлнер, ръководител на отдел „Стратегически комуникации” пред екипа на „Дойче веле” .

ЕС започва разследване на платформата на Илон Мъск

За да защити блока от тази информационна война, Службата за външна дейност на ЕС създаде работната група East Stratcom и нейния уебсайт EUvsDISINFO. Мартина Билджукевич работи там от 2018 г. и става ръководител преди две години. Според нея за този кратък период нещата са се променили много - както за добро, така и за лошо. Войната в Украйна е огромен фактор, който стимулира дезинформационните кампании на Москва и увеличението в броя на хората, които търсят факти от сайтове като EUvsDisinfo.

Има обаче и една хитра тактика, разкрита от френските разследващи, Тя се нарича операция „Двойник”. Дезинформаторите прецизно имитират реномиран новинарски уебсайт, като Der Spiegel или The Guardian, и го пълнят с фалшиви новини. Експертите на East Stratcom се опасяват, че ще станат свидетели на много повече подобни дейности, тъй като догодина предстоят избори за Европейски парламент и президентски вот в САЩ.

Още по темата гледайте във видеото.