Очакванията са температурите на повечето места да бъдат нулеви или отрицателни

Жълт код за опасно студено време е обявен за почти цялата страна. Това съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). 

Истинската зима започва от днес



Предупреждението е издадено за 26 области в страната. Очакванията са температурите на повечето места да бъдат нулеви или отрицателни. В сутрешните часове те ще варират от -14 до -9°С. През деня максималните ще бъдат около 5°С. 

Видео: "Моята новина"

В част от страната ще има и навявания, като поривите на вятъра ще достигат до 20 м/сек. 

Ситуацията на Прохода „Шипка” във вторник беше леко усложнена. Температурите там паднаха до -12 градуса, което, в комбинация със силен вятър, предизвика заледявания. Четири машини почистват снега в прохода, но от Пътната агенция апелират шофьорите да тръгват на път подготвени за зимни условия.

Видео: "Моята новина"

Сняг, лед и ниски температури създадоха проблеми и на хората в област Враца през последното денонощие. Зрители на NOVA изпратиха клипове от района между селата Борован и Алтимир, където рано сутринта пътищата бяха заснежени и непочистени. В района на Софрониево пък склонът, който води към селото, беше заледен и неопесъчен.

Обледенени проводници пък бяха причина за временно прекъсване на електроснабдяването в селата Бързина и Ботево, а в района на Бяла Слатина някои населени места нямаха ток заради планов ремонт на електроперносната мрежа, съобщиха от Областния съвет за сигурност във Враца.

Заради заледяване между село Литаково и Ботевград десетки автомобили аварираха. Временно се наложи движението в този участък да бъде ограничено. Ледът продължи да създава проблеми на водачите дори в обедните часове, съобщиха зрители на NOVA, които ни изпратиха и видеоклип от проблемното трасе. Придвижването беше невъзможно с повече от 30 километра в час.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.