Ако депутати бъдат посочени за конституционни съдии, ще се стигне до абсурдната ситуация да самооценяват труда си, смята той

"Ако действащи парламентаристи бъдат посочени за конституционни съдии, ще се стигне до абсурдната ситуация да самооценяват труда си. Преди промените трябваше да има сериозен дебат за недостатъците в Конституцията. До месец се очаква КС да се произнесе за мотивите на президента. Част от промените в Шестата поправка на Конституцията са оспорими. Това каза бившият правосъден министър Антон Станков в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS. 

"Парламентът обаче е с много ниско ниво на представителство. Процентът юристи сред депутатите е най-ниският от всички НС след 1989 година". Повече от две години Конституционният съд стои с непопълнен състав. Очаквано парламентът бързо ще ги излъчи. Това е един от върховете в кариерата на юриста. На такъв пост трябва да има човек със сериозен политически и юридически опит и теоретична подготовка. Има висящо дело по питане на Радев за продължителността на мандатите на съдиите, които сега ще бъдат избрани. Всички призовани за становище смятат, че мандатът трябва да се довърши", посочи още Станков. 

Антон Станков: По-добре да има закон за служебните правителства, вместо предложените промени в Конституцията

По думите му двойното гражданство изисква уседналост в продължение на 18 месеца. "Това е много трудно доказуемо. Една адресна регистрация не го доказва. Има ред професии, които изискват само българско гражданство, например съдийската", обясни Станков. И допълни, че мотивите за оспорване на промените в Конституцията от страна на президента са "антиРадев".

Целия разговор гледайте във видеото.