Лидерът на ГЕРБ уточни, че ще е грешка австрийският бизнес в България да бъде бойкотиран

Всичко, което сме записали в споразумението с ПП-ДБ, сме го изпълнили. Това коментира в Търговище лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той уточни, че в четвъртък ще започнат и разговорите с партньорите по ключови за държавата теми.

„Николай Денков и Мария Габриел трябва да направят оценка на работата на всеки един министър, заместник-министър и областен управител. И когато са готови, на базата на тяхната оценка, ще дойдат и ще поискат подкрепа на парламентарните групи. От името на ГЕРБ и СДС заявявам, че преднамерено нито един министър няма да бъде поставен от нас като условие да си ходи или да не си ходи. След оценката ще кажем нашето мнение, както и за председателя на Народното събрание“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Преди ротацията: Ще има ли коалиционно споразумение и кой ще реди кабинета (ОБЗОР)

Той добави, че през изминалите девет месеца са се научили на коалиционна култура. Борисов определи предстоящата ротация като "скачване с орбитална станция". „Никога не е правена, сложна е, но пък е единствената възможна в момента в България, за да има устойчивост. Тръгвайки отникъде, към момента имаме огромна свършена работа“, допълни той.

Според него практиката досега е показала, че всяко прибързано изказване носи пасиви.

Атанасов: Обсъжда се подписването на коалиционно споразумение

Борисов подчерта, че ще бъде грешка да се бойкотира австрийският бизнес в България. Лидерът на ГЕРБ коментира изказване на председателя на АИКБ Василев Велев по темата по-рано днес.

По думите му австрийският бизнес, в лицето на големите компании, с целия си разположен в България актив, е работил активно за приемането на България в Шенген. „И сега биха могли да бъдат още по-голям мотор и за сухопътните граници, защото ги касае“, каза Борисов.

Велев: България трябва да наложи вето на австрийски инициативи

Той препоръча на българските организации и на АИКБ да организират кръгла маса, на която да поканят австрийския бизнес и заедно да се обърнат към канцлера на Австрия и тяхното политическо ръководство и да обяснят, че това е в ущърб и на двете държави.

„Колкото по-бързо отворят границите, ще е от полза и за техния бизнес. Винаги съм мразел бойкотите и нещата, правени на инат“, добави Борисов по темата.

Източник: Боряна Димитрова, БТА