Какво ще се промени при пътуването ни със самолет от 31 март?

В навечерието на влизането ни във въздушното пространство на Шенген - готово ли е за пътуване в безвизовата зона най-голямото летище у нас? Едно от условията на Виена беше австрийски специалисти да работят на терен с екипите в София. По думите на ръководството на аерогарата подобно нещо не се очаква, тъй като всички изисквания са спазени.

Пристигайки на летище София след 31 март, ще имаме две опции, които започват по един и същ начин. Минаваме през проверка на билета и на багажа по надлежния ред, след което идва същинската промяна. Ако пътуваме за държава в Шенген, единственото, което ще се изисква от нас, е да се придвижим от проверката на багажа към гейта, без паспортен контрол. Ако пък пристигаме от държава членка на Шенген, слизаме от самолета, вземаме си багажа и потегляме накъдето пожелаем. За пътуващите извън Шенген промяна в пътуването няма да има.

Мария Габриел: Мястото на България е в Шенген, еврозоната и ОИСР

„Най-голямата новост е разделението на пътниците. Според изискванията хората, пътуващи за или пристигащи от страна членка на Шенген, трябва да са отделени от тези, които идват или заминават за държава, която е извън безвизовата зона”, заяви Хесус Кабайеро, изпълнителен директор на летище София.

Всички пътувания между държави в Шенгенското пространство ще бъдат лишени от паспортен контрол. „Да приемем, че слизате от самолета чрез въздушен ръкав. Влизате в летището и директно си вземате багажа, нищо повече”, добави Кабайеро.

Неустойки до 30 хил. евро на ден и загуби от 200 млн. годишно за спрените тирове със стоки за Австрия

Влизането във въздушен Шенген пести време на летището. „70% от нашите пътници пътуват между държави, които са членки на Шенген. Влизането в безвизовата зона ще ни спести 20-30 минути чакане”, поясни изпълнителнителният директор на летище София.

По думите на ръководството на летище София след 31 март един самолет с 250 пасажери на борда ще може да премине през паспортния контрол за 20 минути. А за тези, идващи от страна в Шенген, чакане изобщо няма да има.