Народното събрание също трябва да има нов председател

Два месеца преди смяната на властта, сигурно е само едно - кой ще е следващият министър-председател. 

„Трябва да спазваме това, което сме договорили. А то е да бъде направена размяна между мен и Мария Габриел”, заяви премиерът Николай Денков.

Възможно е обаче правителството да има още един вицепремиер в лицето на финансовия министър Асен Василев.

„Ако си спомняте, в началото ние предложихме втори вицепремиер да бъде Асен Василев. Тогава ГЕРБ не се съгласи. Сега виждаме, че те правят такова предложение”, добави Денков. 

На въпроса дали би приел, Асен Василев подчерта, че това ще реши парламентът.

Мария Габриел: Ротацията трябва да се случи

Спортният министър Димитър Илиев е сред тези, които вече изразиха резерви във връзка с предаването на щафетата в Министерския съвет. Но все пак подчерта: „Не сме тук, за да ни е комфортно, а да работим”, посочи той.  

„Зависи какво ще е натоварването - 9G или 12G, колкото понася човешкият организъм. Все още е много рано”, беше позицията на министърът на спорта Георги Гвоздейков.

До персонални смени ще се стига, само ако Николай Денков и Мария Габриел смятат, че министър не е свършил добре работата си. „Когато ние се уточним как искаме да изглежда следващият състав, тогава отиваме при партийните лидери”, поясни премиерът. 

Денков: Смени на министри ще има, само където е необходимо, очаквам да са единични случаи

Денков допусна възможност, че рокадите сред министрите ще бъдат обсъдени и с ДПС. „Колкото по-широка подкрепа, толкова по-добре. Но тя не е задължителна, няма да правим компромиси със състава на кабинета заради ДПС”, уточни премиерът. 

Ротация трябва да има и на председателското място на Народното събрание. „Идват европейски избори и един възможен водач на листа е Никола Минчев. Но ако той влезе в тази роля, тя не е съвместима достатъчно с другата”, обясни Денков. 

Колкото до атаката на президента срещу промените в Конституцията, премиерът смята, че Румен Радев се държи като опозиционен лидер, а не като държавен глава.