Очаква се днес да стартират и разговорите за това как ще се случи ротацията на премиерите

С химните на България и Европейския съюз беше открита третата сесия на 49-ото Народно събрание. Председателят на парламента Росен Желязков пожела на народните представители успешна година, спокойна и ползотворна работа. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На старта на заседанието депутатите почетоха с едноминутно мълчание паметта на отец Боян Саръев и на сливенския митрополит Йоаникий.

След това 199 народни представители се регистрираха като присъстващи в залата и депутати от отделните групи изчетоха първите си декларации за тази година.
Коледната ваканция на депутатите – близо 3 седмици

"Двете големи задачи за изминалата пленарна сесия бяха изпълнени – промени в Конституцията, които да положат основите на реформата в съдебната система, и приемането на бюджета за 2024 г. Това е постепенно връщане към нормалното функциониране на държавата", заяви заместник-председателят на групата на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова.
И допълни, че за настоящата пленарна сесия приоритет ще бъде работата по Плана за възстановяване и устойчивост и усилията за пълноправно членство в Шенген и еврозоната. По думите на Петкова тази амбициозна задача минава през ротацията на премиерите. 

Бюджет 2024 е обнародван в "Държавен вестник"
Партньорите в управлението ПП-ДБ също видяха добре свършена работа. И изтъкнаха промените в Конституцията, новия бюджет и приемането в Шенген. "Промяната се случва - може би по-бавно, отколкото ни се иска, но се случва. Тя минава през премахването на страха на българските граждани", се казва в декларацията на ПП-ДБ, прочетена от Кирил Петков. 

Парламентарната група на ДПС пък потвърди своя ангажимент към хората, бизнеса и общините и през тази година, каза заместник-председателят на ПГ на Движението Йордан Цонев. Той отбеляза, че партията участва градивно в процеса по съставяне на евроатлантическо мнозинство и отчете като приоритети за 2024 г. членството ни в Шенген и еврозоната. 

Не толкова ползотворен изглежда политическия сезон през погледа на опозицията. От "Възраждане" атакуваха управляващото мнозинство. В основата на упреците беше счупения паметник на граф Игнатиев във Варна.

„Нашата страна се превърна в бойно поле, в което една банда самозвани маргинални антибългари си позволяват всекидневно да поругават националното достойнство на нашия народ, да лепят позора на нашите чела, да ни превръщат в нация за присмех и подигравка сред всички останали“, се казва в декларацията на ПГ на „Възраждане“, прочетена от лидера на партията Костадин Костадинов.

Упреци дойдоха и от БСП и партията на Слави Трифонов. „За нас 2024 г. трябва да е годината на разглобяване на сглобката в името на доброто на България. Ще продължим, защото останахме единствени, борбата с модела на задкулисието и паралелната държава. Изпратихте с фанфари 2023 г., заради това, че България е приета в Шенген, и посрещаме новата година отново с тези фанфари днес от трибуната", подчерта председателят на ПГ на „БСП за България“ и на БСП Корнелия Нинова в изявлението си.

Шест месеца управлява сегашното правителство на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) „с любезното съдействие на ГЕРБ и ДПС“. Шест месеца, достатъчни за някои изводи. Това заяви в декларация от името на ПГ на „Има такъв народ“ (ИТН) председателят на групата Тошко Йорданов. Най-бруталният извод е, че по-унизително, некомпетентно, неморално и вредно правителство не е имало в най-новата българска история, заяви той.

Повече гледайте във видеата.