56 общински съветници гласуваха "за" провеждане на следващо заседание на 25 януари

Изборът на председател на Столичен общински съвет продължава да боксува. За пореден път заседанието на местния парламент в столицата беше отложено. 56-има съветници гласуваха "за" това то да се проведе на 25 януари.

Пореден опит: Общинските съветници в София избират председател

"Разговорите, които имахме, дават известна надежда, че може да намерим решение. В момента на масата има две предложения – със своите силни и слаби страни. В следващата седмица, с участието на кмета, все пак може да се проведе диалог", заяви съветникът от ВМРО Карлос Контрера, който направи и предложението за отлагане на днешното заседание.

"Трябва да изпълним ангажимента съм към софиянци. Когато вярваш, че всеки един от нас е отговорен човек, няма как да не се надяваш, че ще намерим работеща формула", каза кметът на София Васил Терзиев. 

Той посочи, че групата на хората, които търсят решение, се увеличава. „Вратата никога не е била затворена към когото и да е било“, допълни кметът.

"Математиката е много проста. Без ГЕРБ или БСП, или и двете няма как да има стабилно управление с наше участие. Тоест или ще има "сглобка, или "червена сватба" , не знам кои са шаферит еи кумовете, но ще има покани, когато стане", добави Терзиев.

Иван Таков добави, че ще участват в разговори, за да се намери решение. "БСП няма да е нито смокинов лист, нито буфер между вътрешнокоалиционни взаимоотношения в "сглобката" на национално ниво", добави Таков.

"Разговорите стават все по-трудни, не невъзможно, но изключително трудни. Ротация на мен ми звучи като "сглобка". Препазливо подхождаме към термини, които станаха печално известни на национално ниво", подчера Деян Николов от "Възраждане".

Борис Бонев коментира, че няма как да подкрепят някого без гаранция, че ще има решения за София. "Тази гаранция може да е само писмена", допълни той. Той обясни, че са дали на БСП, „Има такъв народ“ и „Синя София“ документ – трикомпонентно предложение, чието съдържание било предварително съгласувано с трите партии.

ПП-ДБ-СС предлагат подписване на документ за реформи, за най-належащите промени на наредби, за одитите на общинските дружества и пропорционалното разпределение на председателските места в комисиите. Бонев се съгласи, че предложението им може да се нарече "коалиционно". ГЕРБ и БСП заявиха, че не са съгласни да участват в ротация.

Новият кръг от преговори стартира в понеделник. ГЕРБ са категорични, заедно с "Възраждане" и БСП - не са за ротационен или временен предесдател. Искат решение, което да остане за по-дълго.