Депутати с анализ за Шенген, предстоящата ротация и работата на парламента

Депутати коментираха старта на новия политическия сезон в кулоарите на парламента след началото на първото му заседание за 2024 г. В ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS Ирена Анастасова от БСП и Владислав Панев от ПП-ДБ говориха по актуални теми от полическия живот.

Анастасова опрдели декларациите, прочетени от парламентарните групи днес, като „още от същото“. И допълни, че не е съгласна с високата оценка, която някои депутати си поставят за работата си.

Депутатът от БСП каза още, че българските граждани не са информирани защо страната ни влезе в Шенген само по вода и въздух. „Това е унижение“, категорична е Анастасова.

„От документите на сайта на ЕК става ясно, че в България ще бъдат върнати определен брой бежанци - граждани на Сирия и Афганистан“, поясни Анастасова. И допълни, че управляващата коалиция не желае да отговори на въпросите, зададени от опозицията, по тази тема.

Емил Радев: Румъния оказва натиск върху Австрия заради Шенген, блокира двама офицери за ротацията в НАТО

Борислав Панев от ПП-ДБ посочи, че не знае за двустранни договорки за бежанците. „Щом МС казва, че няма такова споразумение, то наистина е така“, заяви той.

Депутатът обясни, че споразумението включва засилен контрол на българските граници, особено на тази с Турция, което пък означавало по-слаб мигрантски натиск.

„Сложили сме крак във вратата на Шенген. Първата крачка е направена“, каза още Панев.

Той не подкрепя идеяята за оказване на натиск върху Австрия и вярва, че проблемите може да бъдат решени по дипломатически път. „Въпрос на личен избор е дали да обявяваме бойкот на австрийски магазини и стоки“, посочи той.

В коментар за предстоящата ротация на премиерите Панев заяви, че тя ще мине гладко, но някои от министрите ще бъдат сменени, защото "има нужда“.

Още по темата гледайте във видеото.