Обяснява проф. Цвета Георгиева, ръководител на Националната референтна лаборатория по ГМО към Националния център по обществено здраве и анализи

„Има висока обществена чувствителност по темата за ГМО храните не само в нашата държава. Комуникацията е една причина, но не е основната. А основната е, че това е тематика, плашеща със своето наименование, тъй като се говори за модификация и манипулация на генома и се предполага, че това може да доведе до някакви плашещи последствия. Разбира се, всяка тема има две страни.”

Това заяви в предаването „Пресечна точка” по NOVA проф. Цвета Георгиева, ръководител на Националната референтна лаборатория по ГМО към Националния център по обществено здраве и анализи. Коментарът ѝ е по повод дискусията около въвеждането на европейски регламент за ново поколение генномодифицирани растения.

Недоволство срещу евродиректива, с която ГМО продукти могат да се продават без специални етикети

Засега българската държава гласува с "Въздържал се" , но официалното вземане на решение предстои. Преди дни учени и браншови организации отново призоваха за оттегляне на документа и определиха предложените текстове като лобистки.

Протест пред МС заради навлизането на нови ГМО

„Аз винаги съм казвала, че ГМО храната е най-изследваната храна. Но винаги има ползи, винаги има и рискове. Изпадането в крайности не е полезно, не е здравословно и не е градивно”, добави специалистът.

„В случая с новото поколение генномодифицирани организми става дума за използване на инструменти, които можем да неречем „генетични ножици”, които работят с генома на растението, без да се вкарват чужди парчета ДНК от чужди видове, както се случва в досега конвенционални ГМО растения”, поясни още Георгиева.

„Предложението на Европейската комисия е за нов регламент, тъй като измененията в продукти с новите геномни техники са твърде малки, да позволи тяхното по-добро контролиране. Това няма да обезсмисли и да премахне досега съществуващото законодателство. То го допълва, като улеснява проследяването, етикетирането и контрола, както и информираността на потребителите", смята проф. Цвета Георгиева.

Въздържането на страната ни от новия регламент тя коментира така: „Да, има някои съображения, те не са само и наши, не е само в България. Дори има държави, които гласуват против, тъй като все още има някои текстове, които би следвало да се изчистят, особено в посока за патентите, което влиза в съвсем друго законодателство и на касае генетично модифицираните организми.”

Целия разговор гледайте във видеото.