Съветници поискаха референдум по темата

След демонтажа на Паметника на съветската армия в София, започват разгорещени обществени дебати и за премахването и на монумента на „Альоша”, който се издига на едно от тепетата в Пловдив - Бунарджика.

Паметниците на раздора: Разделението в обществото и споровете около историята

Според общинския съветник от ПП-ДБ Владимир Славенски предложението на ПП-ДБ е за преместване на паметника. „Ние не искаме да го демонтираме или разрушаваме, а да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство. Пред Пловдив има множество други проблеми, по които работим, но това е основният морален казус. Постоянните комисии в Общинския съвет разгледаха предложението и възложиха финансов, правен и технически анализ. Когато той е готов, ще може да пристъпим към дискусия в зала”, каза Славенски.

Пловдивски общински съветници предложиха Паметникът на Альоша да бъде преместен

„Казусът все още е на фаза комисии, които изискват много информация от администрацията, за да се разбере дали демонтажът е технически възможен и дали това няма да наруши изградената инфраструктура. Трябва да стане ясно и колко ще струва това на данъкоплатците. Предложението е внесено от двама от общо 10-имата съветници от групата на ПП-ДБ и за мен това показва организационна немощ. Опозицията в Пловдив няма капацитет да се занимава с градоустройствени проблеми, а подхваща исторически. На първо място трябва да чуем пловдичани, по темата да има дълъг дебат. Това решение не бива да се взима бързо”, каза Слави Георгиев, общински съветник от ГЕРБ.

ИТН настояват да се проведе местен референдум, който да реши съдбата на монумента, добави общинарят Димитър Арнаудов. По думите му това не е най-болният въпрос, който в момента касае пловдивчани.

Според Ангел Палийски от “Съединение за Пловдив” трябва да бъде направен анализ, който да покаже всички технически възможности за преместването на паметника. „Трябва да бъде направено обществено обсъждане, тъй като е важно мнението на жителите на Пловдив”, каза той.

„Мястото на „Альоша” е там, където е в момента. БСП е против провеждане на референдум. Паметникът е символ на една саможертва, на достойното наше участие във Втората световна война. Протести няма да има, будни граждани ще се съберат, за да подкрепят запазването на монумента. Това ще се случи пред сградата на Общинския съвет в града", каза съветникът от БСП Калин Милчев.

Борислав Инчев от „BraVo, Пловдив” добави, че най-удачната стъпка е провеждането на местен референдум. „Пред Пловдив има доста други проблеми. Би трябвало да степенуваме важните неща за града”, каза той.

Целия разговор гледайте във видеото.