Идеята Асен Василев да бъде включен като вицепремиер дойде от ГЕРБ, каза министър-председателят

„Разговорите по същество ще започнат с принципите, по които ще бъде осъществена ротацията”. Това заяви в кулоарите на парламента премиерът Николай Денков. „Един е подходът, по който някой може да иска да се смени половината кабинет, съвсем друг е подходът, който аз смятам за правилен – да се сменя само там, където има сериозна необходимост”, допълни Денков.

Цветанка Андреева: Новият политически сезон ще бъде труден, но лесно прогнозируем

Според него изпълнението на управленската програма изисква човек да може да започне от първия ден буквално, а ако дойде нов – ще му трябва време за адаптиране. Дискусията ще бъде първо между Денков и Габриел. Премиерът благодари на Борисов, че публично също е изразил тази теза. След първоначалния разговор между Денков и Габриел, двамата ще отидат при политическите лидери, за да ги убедят, че това е най-правилният подход.

"От мен няма да чуете нищо за имена на министри, които трябва да се сменят", заяви още Денков.

Министър-председателят отказа да коментира колко министри е възможно да бъдат сменени. Той даде добра оценка на министъра на отбраната Тодор Тагарев, както и на здравния Христо Хинков, който сам вчера обяви, че не желае да бъде повече министър.

„Ще започна с министър Тагарев. Абсолютно несериозно е това, че някой чиновник, който даже си каза, че е сбъркал, да бъде основание за смяна на министър, който изпълнява толкова важни за държавата функции и задачи. Безспорно се справя доста добре с тях”, изтъкна той.

Думите му са в коментар за скандала с Министерството на отбраната и депутати, които не получиха покани да присъстват на Богоявленския водосвет.

По отношение на здравния министър Христо Хинков, който обяви, че няма да остане на поста си след ротацията, Денков каза, че случаят показва на колко натиск от различни страни са подложени министрите. „Хинков свърши доста работа, по някои задачи има доста забавяне, но трябва да се види дали има обективни причини за това”, каза Денков. Той даде пример с изграждането на детска болница. „Различните участници в процеса имаха различни представи за това как трябва да изглежда тази болница. Затова беше изключително важно да се намери обективна организация, която да може да направи преглед, да състави концепция,а ние да сме сигурни, че тя не е въпрос на някакво лобиране, а на достатъчно сериозен анализ от каква нужда има точно тази болница”, каза премиерът.

"Идеята Асен Василев да бъде включен като вицепремиер дойде от ГЕРБ, каза Денков. Винаги съм казвал, че това е възможен вариант и ако той бъде поставен на масата от тях, ние няма да възразим", допълни той. 

Едва след разговорите между Николай Денков и Мария Габриел, в подготовката на ротацията ще се включат и партиите, подкрепящи кабинета.

Денков поясни още, че е нормално да бъде направен преглед на работата на заместник-министри и областни управители и не се изключва смяна на тези постове.

Той увери, че не е обсъждано никога да се изпращат български военни или кораби в района на Червено море, където САЩ и Великобритания нанесоха въздушни удари срещу цели на бунтовниците хуси в Йемен.