Дадена бе висока оценка за напредъка на България по отношение на модернизацията на Въоръжените сили

През втория ден от работното посещение във Вашингтон министърът на отбраната Тодор Тагарев се срещна със заместник-секретаря по отбраната на САЩ Катлийн Хикс. По време на разговорите беше дадена много висока оценка на двустранното сътрудничество и напредъка, постигнат от България по отношение на модернизацията на Въоръжените сили.

Тодор Тагарев заминава на работно посещение в САЩ

Поставен бе акцент върху помощта на България за Украйна. Освен важността на модернизационните проекти за Сухопътни войски и Военновъздушните сили, бе обърнато особено внимание на необходимостта от изграждане в страната на регионален център за ремонт и поддръжка на бронираните бойни машини от фамилията "Страйкър".

Обсъдена беше сигурността в Западните Балкани и заплахите, произтичащи от случващото се в Червено море и Аденския залив.

В светлината на предстоящата Среща на върха с домакин Вашингтон и отбелязването на 75-годишнината от основаването на НАТО и 20-годишнината от присъединяването на България, бяха дискутирани и въпроси, свързани с бъдещето на Алианса и ролята и приноса на страната ни в изпълнение на мисиите и задачите на организацията, както и приоритетите на отбранителната ни политика.

По отношение на изпълнението на проекта за придобиване самолети F-16 Block 70, замeстник-помощник секретарят на ВВС по въпросите на международното сътрудничество Кели Сейболт, в рамките на проведената с нея среща, отбеляза, че за САЩ този проект е от особена важност и по неговата реализация работят така, както се работи и по реализацията на проектите за нуждите на собствените им въоръжени сили.

В хода на деня министър Тагарев проведе срещи с конгресмените Джо Уилсън и Майк Търнър, пред които отбеляза напредъка, постигнат от България в сферата на отбраната. Дискутирани бяха теми, свързани свойната на Русия срещу Украйна и последиците за трансатлантическата сигурност.

В рамките на официалната си програма по време на визитата началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов проведе срещи с представители на военното ръководство на американските въоръжени сили. Адмирал Ефтимов проведе работна среща с председателя на Съвета на началник щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Чарлз Браун. Двамата обсъдиха широк кръг от теми от взаимен интерес в областта на двустранното отбранително сътрудничество и изпълнението на 10-годишната Пътна карта, подписана между министерствата на отбраната на двете държави. Разгледани бяха и въпроси, свързани със средата за сигурност, предприетите мерки в съюзен формат по укрепването на Източния фланг на НАТО и модернизацията на Българската армия.

Адмирал Ефтимов запозна генерал Браун с предприетите мерки за развитието на Въоръжените сили в отговор на съществуващите предизвикателства и заплахи, както и с хода на модернизацията на Българската армия. Обсъдени бяха възможностите за оказване на подкрепа от страна на САЩ в това направление.

Адмирал Ефтимов обсъди и съвременните рискове и заплахи в морския домейн със заместник-командващия на военноморските операции на САЩ адмирал Джеймс Килби. Обменена бе актуална информация за влошената обстановка по сигурността в Черно море и Червено море.

По море Източният фланг на Алианса е пряко изложен на директна заплаха от страна на Русия, което изисква повишена бдителност и засилен ангажимент на НАТО в Черно море, коментира началникът на отбраната.