Те твърдят, че са изпълнили критериите

Жители на голям панелен блок в Горна Оряховица не са одобрени за енергийно ефективен ремонт за сметка на държавата, въпреки че според тях отговарят на всички изисквания.

На над 12 хиляди кв. метра площ, над 150 домакинства са заявили желание да бъдат санирани и са кандидатствали. От Сдружението на собствениците обаче твърдят, че има разминаване в документацията, според която те са в дъното на класацията и не са одобрени. 

Николай Николов е председател на Сдружението на собствениците на жилищния блок. Той е IT-специалист и е наясно какво и как трябва да се попълни в документите, с които се кандидатства за безплатно саниране. В края на месец декември 2023 г. излиза класирането и блока на Николай и още над 150 домакинства не е одобрен.

Защо само два от 59 блока в Димитровград са одобрени за саниране

"Най-много точки получават блоковете над 5000 квадрата, а нашия блок е над 12 000. Има блокове под 5000, а са одобрени. Има и такива с под 130 точки, които пак са одобрени", обясни Николов.

Именно в точкуването и оценяването на своя блок Николай вижда съществени разминавания. "Наистина са ни сметнали, че трябва да получим 35 точки, а са ни дали десет. Трябва да получим тук 25 точки, а пак са ни дали десет", посочи Николай Николов.

756 блока са одобрени за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост

Сдружението на собствениците подава жалба до МРРБ и все още чака отговор на въпросите си. "Според мен всичко е претупано, защото кандидатурите са много. Те казват, че изкуствен интелект е оценявал, което е пълен смях спрямо това което виждаме. Не може някой да е написал, че получаваме едни точки, а някой друг – че получаваме по-малко", коментира той.

А сроковете за сключване на договори с изпълнителите на санирането изтичат, докато най-големият жилищен комплекс в Горна Оряховица чака разяснение.