Кои са най-рисковите групи и как да се предпазят

Двойно увеличение на пациентите с инсулт регистрират в университетска болница „Медика” в Русе. Само за първите две седмици на тази година са приети 30 пациента в животозастрашаващото състояние. За сравнение - през най-горещите летни месеци – юли и август, в отделението на месец са приемани по 25-30 пациенти с такъв проблем. 

Доц. Калпачки: Замърсеният въздух е сериозен рисков фактор за инсулт

„Ние невролозите всяка година отбелязваме такава тенденция за увеличаване на броя на пациентите с инсулт, но това, което наблюдавахме в първите дни от новата година, е наистина стряскаща тенденция”, коментира в предаването „Здравей, България” по NOVA д-р Кръстева от лечебното заведение.

По думите ѝ това се дължи на рязкото застудяване, което води до т. нар. спазъм на кръвоносните съдове и повишаване на кръвното налягане.

Медикът припомни, че в рисковата група попадат всички пациенти в напреднала възраст, както и тези с артериална хипертония, захарен диабет и други. Тя посочи, че сред първите симптоми на инсулта са изкривяване на лицето, внезапна промяна в говора и слабост на крайник. При тях следва да бъде потърсена лекарска помощ, като най-доброто време за реакция е до 4 часа и половина след началото на първите симптоми.

Повече по темата гледайте във видеото.