По думите му изобщо няма причина за бюджетни дефицити

Предишното редовно правителство и това си измислиха счетоводна "ала-бала". Имам съмнения доколко е законно. Ако сегашните хора ни управляват до края на мандата, дългът ще е 70 млрд. лева. Това каза бившият министър на икономиката Николай Василев в ефира на "РеВизия".

"През 2021 г. прехвърлиха над 2 млрд. за 9 работни за следващата година чрез бюджетни фондове. Не съм виждал такова нещо. За управляващите не е цел или ценност спестовността. Само да имат пари, стрелят. Минус 6 млрд. дефицит годишно изобщо не е постижение, а той се финансира през дълг", обясни икономистът. 

Николай Василев: Политиките на кабинетите в последните 3 години са силно проинфлационни

По думите му изобщо няма причина за бюджетни дефицити. "Касова основа означава реално колко пари влизат и излизат от бюджета. "За поредна година никой няма никаква представа за какво отидоха парите в Бюджет 2023. Може би само един човек знае - той управлява финансите на страната от няколко години. Останалите са странични участници. Управляват ни политици, които вярват, че колкото повече дългове вземат, толкова по-добре. Животът показва друго. Десетки държави са направили същото, но са финиширали като Гърция. България беше държава с много нисък дълг. Правилната политика е да завършваме годината с по-голям излишък", коментира Василев.

Целия разговор гледайте във видеото.