Над 80 държави се включиха в разговорите

Русия определи като "безсмислени" срещите за мир, които се провеждат в Давос. Вчера над 80 държави участваха в разговори за мирния план на президента на Украйна Володимир Зеленски. Днес самият Зеленски пристигна на икономическия форум в Давос, за да убеждава участниците да помогнат на Украйна. Според Москва тези срещи не могат да доведат до нищо, защото техни представители не са поканени. Русия окупира малко под 20 процента от територията на Украйна и я обяви за своя. Кремъл нарича това "новата реалност" и настоява Украйна и останалите държави да признаят завоеванията им.

Зеленски пристигна на визита в Швейцария

"На практика, това е говорене в името на самото говорене. Процесът няма за цел и не може да постигне конкретни резултати по една очевидна причина - ние не участваме. Без нашето участие може да има дискусии, но те са лишени от перспектива за реални резултати", заяви Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Кънев: Не е ясно дали няма да има нова инфлация заради ситуацията в Червено море

"Разговорите са открити и конструктивни. Обсъждаме основните принципи, върху които да е базиран справедлив и продължителен мир в Украйна. За съжаление, както на тази среща, така и на предишната в Малта, не присъстваха представители на Китай. Поканихме ги и ще продължим да ги каним, защото смятаме че е важно да са на масата”, заяви Андрей Ермак, съветник на Володимир Зеленски.