Това сочат данни на статистическата служба „Дестатис”

Икономиката на Германия се е свила с 0,3 на сто през 2023-та спрямо предходната година, показват първоначалните оценки на федералната статистическа служба „Дестатис”, публикувани в понеделник.

„Цялостното икономическо развитие на Германия се забави през 2023 г., намирайки се в среда, която продължава да бъде белязана от множество кризи", заяви президентът на германската статистика Рут Бранд при представянето на данните.

Според него високата инфлация, възпрепятстваща икономическия растеж, нарастващите лихвени проценти и по-слабото вътрешно и външно търсене оказват влияние върху брутния вътрешен продукт на страната. Все пак германският БВП е бил с 0,7 на сто по-висок през 2023 г., отколкото през предпандемичната 2019 г., добавя Бранд.

Хиляди фермери протестираха в Берлин заради плановете за орязване на субсидиите (ВИДЕО+СНИМКИ)

След като германската икономика намаля с 3,8 на сто през 2020 г., тя отчете растеж през 2021  и 2022 г. – съответно с 3,2 и 1,8 на сто.

Като цяло промишлената продукция (с изключение на строителството) се е понижила значително миналата година, свивайки се с 2 на сто. Това се дължи основно на много по-ниското производство в сектор енергетика.

В строителството влошените условия на финансиране са оказали особено забележимо въздействие върху активността, наред с високите разходи и недостига на квалифицирана работна ръка. Това е засегнало особено много строителството на жилищни сгради. Като цяло секторът отбеляза скромен растеж от 0,2 на сто през 2023 г., посочват от „Дестатис”.