От Прокуратурата са внесли искане в съда майката да бъде задържана отново

5-годишното обезобразено дете от Пловдив ще остане в Център за настаняване от семеен тип, докато съдът прецени за какъв срок ще удължи мярката за закрила.

Момчето няма да бъде върнато на родителите, докато магистратите не решат на кого от двамата да присъдят родителските права. Това заявиха пред NOVA социалните власти.

От Прокуратурата съобщиха, че са внесли искане в съда, в четвъртък, майката да бъде отново задържана под стража.

Д-р Танева: 5-годишното момченце от Пловдив не е било комуникативно и никога не е споделяло за тормоз

Операцията на детето е преминала успешно. Екип от хирурзи на УМБАЛ "Свети Георги" е направил пластика на главата, където момчето е имало голяма рана. Присадена му е липсваща кожа.

С ОСОБЕНА ЖЕСТОКОСТ: 5-годишно момченце обезобразено от приятеля на майката

Детето е спокойно и поддържа постоянна връзка със социалния работник, който е неизменно до него. Възстановява се добре, не е оставено само, каза в ефира на „Здравей, България” Донка Аргирова, директор на Дирекция "Социално подпомагане" – Пловдив. „Бащата на детето е с него още от неделя, но не е официалният му придружител в болницата”, каза още Аргирова.

Тя уточни, че първият сигнал за насилие над момчето е получен на 9 януари. „До този момент няма подавани сигнали нито от личен лекар, нито от други институции, които момчето е посещавало. „Нещата, които са се случили, са били след 9 декември. Преди това няма признаци за насилие”, уточни Аргирова.

По думите ѝ официален документ с диагноза аутизъм на пострадалото дете не е издаван. „То не е освидетелствано от експертна комисия. Предстои да премине през такава, след като се възстанови напълно”, каза още тя.

Обезобразеното 5-годишно момченце от Пловдив беше оперирано

„Никой от хората, които са общували с момчето, не е подал сигнал до „Закрила на детето”, уточни Гергана Тошкова, директорът на институцията. Тя добави, че от 9 януари насам майката не се е поинтересувала какво се случва със сина ѝ.

Биологичният баща е изявил желание да се грижи за момчето. „До края на седмицата детето вероятно ще бъде изписано от болницата, ако възстановяването протича нормално”, добави Тошкова. 

Целия разговор гледайте във видеото.