Прогнозата управляващият директор на МВФ направи в Давос

През 2024 г. се очаква световната икономика да получи тласък от малко по-добрите от очакваното резултати от миналата година, посочи управляващият директор на Международния  валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от Блумбърг.

Макар да отказа да очертае как организацията ще преразгледа икономическите си прогнози по-късно този месец, Георгиева посочи, че се очаква САЩ да направят "меко приземяване", когато лихвените равнища започнат да се понижават. 

Световната икономика се оказа забележително устойчива, каза ръководителката на МВФ на събитие в павилиона на Блумбърг в Давос. 

Гита Гопинат, първи заместник управляващ директор на Фонда, в изказване на панел на форума очерта същите насоки, отбелязвайки, че шансовете за т. нар. "меко приземяване" леко са се увеличили, а пазарните очаквания за бързо намаляване на лихвите са "малко преждевременни". 
  
Макар инфлацията да се забави, "работата все още не е свършена", допълни тя, указвайки затегнатите трудови пазари в САЩ и Европа. МВФ очаква лихвите да се понижат през втората половина на годината, допълва Си Ен Би Си. 

Спрямо периода след световната финансова криза от 2008 г. Гопинат прогнозира, че ставките ще останат по-високи през идните три до четири години.

Икономическата среда се промени значително от последната прогноза на МВФ, която бе оповестена през октомври. Тогава се очакваше растеж на световната икономика от 2,9 на сто за текущата година, припомня Блумбърг. Макар че инфлацията може да отстъпи, без да хвърли големите икономики в рецесия, войната между Израел и движението "Хамас" и атаките на хусите в Червено море носят опасност от нов ценови натиск и сътресения по веригите за доставки. 
    
Георгиева говори часове, след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп завоюва победа на първичните избори на републиканците в щата Айова. На въпрос дали би се съгласила с думите на предшественичката си на поста и настоящ президент на Европейската централна банка  Кристин Лагард, че нов мандат на Тръмп би представлявал заплаха, Георгиева каза, че от американците зависи да изберат лидера си, а Фондът ще се фокусира върху политиките, които победителят в крайна сметка ще приложи. 
    
Обръщайки се към Китай, ръководителката на МВФ призова китайския президент Си Цзинпин да продължи да отваря държавните предприятия, да се бори с дълговите проблеми на местните правителства и да стабилизира сектора на недвижимите имоти, за да подсигури, че икономиката няма да попадне в капана на слабия растеж. 
     
"Китай признава, че освен ако не постигне напредък с трудни структурни реформи, растежът му ще се забави под 4 процента", каза Георгиева. 

Втората по големина икономика в света нарасна с около 5,2 на сто през 2023 г., надминавайки поставената от правителството официална цел, без да разчита на мащабни стимули, каза Китайският премиер Ли Цян в Давос днес. 

Официалните данни за икономическия растеж, промишленото производство и продажбите на дребно в Китай ще бъдат публикувани утре. За 2024 г. се очаква Пекин отново да постави цел за икономически растеж от около 5 процента. 

Източник: БТА/Елена Савова