Разказва „Дойче Веле”

Дариенската пропаст – 100 км тропическа гора, разделяща Панама и Колумбия. Това е един от ключовите миграционни пътища в света днес. По него само през 2023 г. са тръгнали повече от половин милион души. Може да е само малка стъпка към САЩ, но е най-трудната.

Разказва „Дойче Веле”:

Маршрутът тръгва от Северна Колумбия. Некокли бил известен като ваканционен курорт. Днес там чакат мигранти, преди да влязат в тропическите гори. Пътуването до Панама стига до 400 долара. Тези, които могат да си го позволят, се качват на лодка, която ще ги превози през залива Ураба. След това няколко маршрута водят до Дариен. Най-евтиният и най-труден е през Капургана. Тези, които са платили пакетна цена за Панама, тук разбират, че са били измамени. И трябва да плащат отново. Цената е около 150 долара.

„И хиляди пъти да ме връщат, ще опитам отново”: Разкази за пътя на бежанците (ВИДЕО)
 
Въпреки заявките на правителствата на Колумбия, САЩ и Панама, военното присъствие там е минимално. Още през април беше казано, че ще спрат миграцията в рамките на 2 месеца. И днес обаче оттук започва маршрутът през джунглата.
 
По-голямата част от мигрантите, които преминават по този маршрут, са венецуелци. Но има и еквадорци, кубинци и дори афганистанци, китайци и сомалийци. Не само присъствието на въоръжени групи в района може да бъде опасно за мигрантите. Самата природа представлява заплаха.
 
Походът може да продължи 8 час, докато стигне групата до лагер на около 20 минути от Панама. В него има храна и електричество от генератор. Но всичко струва пари.
 
За следващата част от пътуването трябва да платят 60 долара, за да стигнат до Панама. Групата трябва да издържи поне още три дни.
 
Три дни на несигурност. А стотици губят живота си по пътя. Повече гледайте във видеото. То е част от от поредицата „DW репортерът“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16:15  ч. и във вторник по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.