Повече компании получиха разрешителни за проучвания в морето

Норвегия предостави дялове в 62 лицензи за проучване на нефт и газ в морето. Те са дадени на 24 енергийни компании в рамките на годишния лицензионен кръг, включително за проучване в Арктика в Баренцово море. Това съобщи министърът на енергетиката на скандинавската страна, цитиран от „Ройтерс”.

Броят на лицензите е с 47 по-висок в сравнение с този отпреди година. Тогава разрешителни получиха 25 фирми.

Годишните предварително дефинирани зони (APA) на нови площи за проучване в морето са важни за стратегията на Норвегия за разширяване на производството на нефт и газ за десетилетия напред. Екозащитници яростно се противопоставят на тази политика, отбелязва „Ройтерс”.

Броят на разрешителните за Баренцово море нарасна до осем в новия кръг от едва-две преди година, тъй като енергийните компании изразиха по-голям интерес към отдалечения регион със сурова околна среда.

През 2022 г. Норвегия изпревари Русия като най-големият доставчик на газ за Европа, тъй като нахлуването на Москва в Украйна прекъсна изграждани десетилетия наред енергийни връзки. Скандинавската страна също така частично замени руския петрол, забранен за внос от Европейския съюз.