Гласуването е в петък

Двама депутати и един съдия застанаха пред Комисията по конституционни въпроси. Тримата са издигнати за кандидат-членове на Конституционния съд от квотата на парламента. За обличане на съдийските тоги се борят Десислава Атанасова от ГЕРБ, Цвета Рангелова от „Възраждане”, както и дългогодишният съдия Борислав Белазелков. Белазелков и Атанасова са подкрепени от управляващите в Народното събрание. 4 часа продължи изслушването на тримата кандидати. Гласуването е в петък.

След две години отлагане депутатите дадоха ход на същинската част от процедурата по попълване на квотата в Конституционния съд. Две от трите кандидатури са на действащи депутати - Десислава Атанасова от ГЕРБ и Цвета Рангелова от „Възраждане”. Въпросът към тях - ако влязат в Конституционния съд, ще си направят ли отвод, когато се гледат обжалваните промени в основния закон? Двете се оказаха на противоположни мнения.

За избора на нови конституционни съдии не се изисква квалифицирано мнозинство в НС

„Аз мисля, че е редно всеки от конституционните съдии да участва в гласуванията”, заяви Десислава Атанасова. „Аз лично бих си дала отвод”, заяви Цвета Рангелова.

Двете кандидатки бяха категорични, че няма да се поддадат на натиск. „Смятам, че до този момент съм показала качества, че натиск е много трудно някой да ми окаже”, заяви Атанасова.

За разлика от тях - третият кандидат обяви, че има нюанси в натиска. Подкрепеният от управляващите партии бивш съдия Борислав Белазелков уточни: „В обществото нищо не става без натиск, но натиск трябва са се осъществява чрез демократичните механизми”.

Ненавреме избраните съдии в КС няма да имат пълен мандат

Белазелков също обясни, че е важно Конституционният съд да остане независим. „Досега повечето решения бяха повече политически, отколкото правилни. Със сегашните решения и промени в Конституцията, ако те минат, КС ще бъде повече съд, отколкото политически орган”.

Междувременно, въпреки декларираната подкрепа от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС за Десислава Атанасова, се появи и цепнатина в единодушието на управляващите. Зелените, които имат четирима депутати в групата на ПП-ДБ, заявиха, че няма да гласуват за парламентарния лидер на ГЕРБ. Според тях са надделели политическите над професионалните качества на кандидатите.