Снежна покривка и условия за тежък трафик

До края на тази седмица времето за пореден път ще „прескача” между няколко сезона. Последователно ще усетим мощно средиземноморско затопляне, след което зимата ще напомни, че все още е тук.

В четвъртък облачността ще е значителна над цялата страна с потенциал за краткотрайни и на повечето места незначителни по количества  валежи от дъжд. Вятърът ще е южен с мощни пориви по северните планински склонове. Дневните температури ще са в широк диапазон – от 6-7 градуса в трайно мъгливите райони покрай водоеми, в котловини и низини до 15-16 градуса в Предбалкана, около Черноморието, в Югоизтока и по долината на река Струма.

В петък призори видимостта отново ще е понижена в ниските райони на страната. Около обяд и в ранния следобед ниските облаци ще се разкъсат и ще се покаже слънцето. Тогава ще е и максимумът на температурите – до 16-17 градуса в обичайно топлите райони.

По-късно привечер в Северна България се очакват локални превалявания от дъжд. С добре изразен студен фронт ще започне бързо и рязко захлаждане. В събота още в ранните часове ще вали сняг – първо в Дунавската равнина, след това в цялата страна. Ще вали интензивно с условия за натрупване на нова снежна покривка. Метеорологичните модели допускат около и над 20 сантиметра в Дунавската равнина и Предбалкана.

Валежите ще спрат в ранните часове в неделя, след което ще започне и постепенно разкъсване на облачността. Температурите осезаемо ще се понижат и ще се върнат към зимните си нива. В събота по обяд – около нулата, в неделя призори – до минус 6 – минус 7.