Очаква се разискванията да продължат утре

Ако законопроектът за Българската народна банка не се приеме, това означава, че банката не отговаря на изискванията за правна конвергенция с Евросистемата. Това от своя страна автоматично блокира процеса на присъединяването на България към еврозоната, коментира управителят на централната банка Димитър Радев в парламента.  

Управителят на БНБ: Бюджет 2024 създава предпоставки за дисбаланс в икономиката

На днешното пленарно заседание депутатите започнаха разглеждането на законопроекта за БНБ на първо четене. Очаква се разискванията да продължат утре. 

Димитър Радев посочи, че законопроектът е разработен от БНБ и е готов от юни миналата година, след което е бил предмет на консултации, включително с Европейската централна банка и с Европейската комисия. 

Той призова да не се правят опити БНБ да бъде въвличана в политически сюжети. "Всичко тръгна от това, че има доклад - някой беше подал тази информация, коректно или некоректно, или така беше тълкувано от някои политически сили, че има унищожителен доклад на БНБ, който казва, че не трябва да се присъединяваме и сега тези цитати, които се взимат, те са силно избирателни", каза Радев.  Многократно беше обяснено, че става въпрос за работни текстове, в рамките на проект, който се осъществява от българското правителство, уточни той.

Източник: Теодора Цанева, БТА