За две позиции с изтекли мандати са издигнати трима кандидати

Днес в пленарната зала гласуват номинациите за нови конституционни съдии. За две позиции с изтекли мандати са издигнати трима кандидати.

Изслушаха номинираните за конституционни съдии (ОБЗОР)

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС, Борислав Белазелков от "Продължаваме Промяната - Демократична България" и Цвета Рангелова от „Възраждане“. Те вече бяха изслушани в Конституционната комисия съм парламента.

Атанасова: Конституционният съдия е независим, натиск е много трудно някой да ми окаже

При издигането на кандидатурите миналата седмица партиите, стоящи зад управлението, както и ДПС, обявиха, че ще подкрепят Атанасова и Белазелков. Вчера, обаче, от "Зелено движение", които са част от "Демократична България" призоваха ПП-ДБ да гласуват против номинацията на Десислава Атанасова.

За избора на нови конституционни съдии не се изисква квалифицирано мнозинство в НС

Спорът достойни ли са кандидатите за съдии започна с критики към кандидата на ПП-ДБ Борислав Белазелков за работата му към съдия и дела, свързани с приватизацията.

„Все съм виждал от сглобката да правят небивалици, но Народното събрание да избере за конституционен съдия човек, който е осъдил парламента за 1 милион лева, не очаквах. Срам ме е”, заяви Петър Петров от „Възраждане”.

„Не вменявайте вина на г-н Белазелков, който е изпълнил своите задължения като съдия. Това, което вие излагате не просто може да вмени вина, а да покаже, че той има свободната воля да тълкува правото така, както разбира за добре. Бих призовал да се извините”, коментира Мирослав Иванов от ПП-ДБ.

„Не мога да повярвам, че взимам отношение по изказване на г-н Петров. Тези внушения, които се правят тук, са абсолютно некоректни. Имам чувството, че сте чели някакви учебници от времето на соца”, обясни Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

Атака имаше и за номинацията на Десислава Атанасова.

„Не мога да не взема отношение за номинацията за г-жа Атанасова. Тя е добър парламентарист, но за съжаление от престъпната организация ГЕРБ. Не съм убеден, че тя може да бъде добър конституционен съдия”, твърди независимият депутат Радостин Василев.

„Няма смисъл да говорим за качеството на лицата като политици, които се явяват за кандидати за съдия”, смята Иван Ченчев от БСП.

По обед дебатът беше прекъснат за почивка.