Искът е за около половин милиард евро

Фармацевтичната група Pfizer съди Румъния за нарушаване на договора за закупуване на ваксини срещу COVID-19, сключен по време на пандемията. Става дума за около 28 милиона дози, които не са поръчани от северната ни съседка, въпреки че са включени в договора. Той беше подписан през май 2021 г. от Европейската комисия с Pfizer от името на държавите членки на ЕС.

Двама бивши министри в Румъния са подсъдими за купуване на ваксини срещу COVID-19

Стойността на поръчката, която Pfizer иска да възстанови от Румъния, ще бъде около 550 милиона евро. Компанията потвърди, че е започнала официално производство срещу страната, за да я принуди да изпълни ангажиментите си за правителствените поръчки за ваксини.

През последните дни на декември е получено уведомление за откриването на това съдебно производство, а първото заседание е насрочено за началото на февруари, потвърди говорителят на румънското правителство Михай Константин.

България спестява 188 млн. лева по договора с Pfizer за доставка на ваксини

Министърът на здравеопазването Александру Рафила заяви, че няма правно основание да се претендира за неустойки в случай на отказ от ваксините, тъй като Румъния е отказала да подпише изменение на първоначалния договор в тази връзка. Той обясни, че в спора с Pfizer страната ще се опита да координира действията си с Полша, срещу която има подобен иск.

Източник: БГНЕС