Коментират Владислав Виолинов и Ивайло Ненов

"Разликата между Европа и САЩ е, че ние сме продукт на историята, а те - на философията." Това, твърде се, е изречение на любимката на нашето предаване Маргарет Тачър. Желязната лейди е отправката ни за днешното издание, защото ако тя е права, то значи Европа издига своето величие на историята, а тя тук се гради на културата ни.

Как да се освободиш от стреса с помощта на изкуството (ВИДЕО)

Именно заради това и толкова ревностно пазим оперите, театрите, кината, филхармониите си. Защото са част от нашето минало и вероятно част от нашето бъдеще. Въпросът в България е по-сложен от обикновеното - дайте да дадем повече пари. 

Актьорът Владислав Виолинов посочи, че много години държавата не е осъзнавала важността на културата. 

От своя страна Ивайло Ненов посочи, че неслучайно протестът има две основни направления - вдигане на бюджета и законови промени. "Искаме визия за сектор "Култура". От много години се дават пари без приоритети. Няма цел пред културните институти. Най-накрая има по-съществено увеличение на финансите. Няма механизми как парите да достигнат до протестърите", заяви той.

"След като отпуснаха от Министерството на културата средствата след протестите, до момента не са стигнали до хората. Управляващите бяха обещали и да свикат работни групи за промяна, но в момента няма никакви постъпки за това. Единствените добри сигнали получаваме от Комисията по култура. Затова даваме сигнал сега, за да не се получи отново най-бедният сектор да връща пари накрая на годината", коментира Ненов.

Разговорът с Владислав Виолинов и Ивайло Ненов за проблемите в сектора гледайте във видеото.