Заради Русия НАТО се подготвя за най-голямото си учение от 1988 г. насам

НАТО се подготвя за най-голямото си учение от 1988 г. насам, като в него ще участват около 90 000 военнослужещи. Агенциите съобщават, че сценарият е вероятно руско нападение на територията на съюзник от алианса. След като част от другите стратегии не постигнаха голям успех, явно наред е възможност за отговор на директна военна атака.

В ЕС започна обсъждане на новия пакет санкции срещу Русия

Германският министър на обраната Борис Писториус отново подчерта, че многократните заплахи от Кремъл, особено срещу балтийските партньори на НАТО, не бива да се пренебрегват. Той смята, че е необходимо Германия да обсъди възможността за руска атака срещу страна от алианса, дори ако в момента това изглежда малко вероятно.

Експерти прогнозират, че подобен сценарий може да се случи в следващите 5 до 8 години.

Със санкциите, които наложи, Западът искаше да удари руската икономика и елита в страната, като отговор след избухването на войната в Украйна. Руските олигарси обаче продължават да трупат богатство, въпреки санкциите.

Статитистиката сочи, че руските олигарси са забогатели още повече. Броят на руските милиардери в края на миналата година дори е нараснал. А в края на миналата година от Кипър изтекоха документи, които показват как олигарсите търсят вратички, за да заобиколят финансовите ограничения, наложени от ЕС и САЩ. 

Байдън: Ако Украйна падне, Балканите ще я последват

"Виждаме, че последиците от санкциите за много руски олигарсти бяха кратки. В продължение на година-две в икономика на война и благодарение на високите цени на енергийните суровини за тях, ситуацията се успокои. Бих искала да подчертая, че тук говорим само за санкциите на Запада, що се отнася до руските енергийни концерни. С въвеждането на санкциите те отклониха още повече експорта си към Китай, Индия, Близкия Изток. Те откриха нови пазари - такива, които не са санкционирани", обясни в предаването "На фокус с Лора Крумова" по NOVA Марта Ороз, журналист от ZDF.

Тя посочва, че много европейски държави помагат за укриване на активити или имат слаби мерки за предотвратяване на прането на пари. Това означава, че Кипър не е единственото такова място, казва още Ороз.

Повече по темата гледайте във видеото.