Преди нахлуването на Русия школото е било частно

Войната преобръща живота на децата в Украйна. Повече от половината от тях трябваше да напуснат домовете и средата си след началото на войната. Сраженията и окупацията наложиха затваряне на училищата.

В Киев едно малко училище в предградие дава своя принос за справяне с кризата в образованието, пред която е изправена страната. В него се приемат само деца, пряко засегнати от войната.

Българка от Украйна не може да спре да се връща там

Това училище е било частно. Всеки клас е бил с не повече 10-12 възпитаници. Когато започва войната, околността е временно окупирана. След като руснаците си тръгват, основателката на училището - Оксана Волжина, го превръща в летен лагер за деца, засегнати от войната. А когато започнала учебната година, някои от децата останали. Затова Оксана го прави отново училище - но различно.

„Те са деца, но приличат повече възрастни. Не разсъждават по детски. Това са деца на войната. Мислите им са по-дълбоки, приоритетите и ценностите им в живота са по-сериозни, отколкото когато това беше частно училище и всичко беше за забавление”, споделя Волжина.

Повече от 2000 училища в цяла Украйна трябваше да бъдат затворени. За много деца онлайн класовете са единствената възможност.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.