Заплатите също растат, сочи информацията от институциите

Европейците виждат икономическото си бъдеще мрачно. Според проучване сред граждани на ЕС 73% смятат, че стандартът им на живот ще се понижи през тази година. А четирима от всеки десетима души заявяват, че „понякога” или „през повечето време” изпитват затруднения при плащането на сметките. Инфлацията и високите цени на енергията са засегнали домакинствата сериозно.

Въпреки мрачната обстановка, има и основания за оптимизъм. Заплатите растат, а инфлацията намалява. Оказва се, че Европа се справя по-добре от очакваното.

Проучване: 56% от експертите очакват световната икономика да отслабне през 2024 г.

„Ако погледнете Европейския съюз в глобален план, няма толкова много области, в които да не сме сред най-добре представящите се. Ние сме един от най-иновативните и богати континенти в света, с много висока покупателна способност”, коментира премиерът на Белгия Александер Де Кро.

Позицията на Европа като икономическа суперсила е подложена на изпитание в условията на криза, но досега континентът е показал по-голяма устойчивост от очакваното.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.