Идеята за новаторското „сътрудничество” е на млад програмист

Изкуственият интелект си проправя път и в медицината. В момента в болницата в Саарбрюкен се провежда пилотен проект. Софтуерни програмисти и хирурзи работят в екип и правят трудни операции по-безопасни, благодарение на изкуствения интелект. В Саарбрюкен и съседния Кайзерслаутерн вече са се установили много компании и изследователски институти за AI.

Пред „Дойче веле” хирургът Грегор Ставрои обяснява защо новите технологии са полезни за медиците. Той дава пример с отстраняването на тумор от панкреаса на пациент. С помощта на изкуствения интелект лекарят може да разгледа образуванието от всички страни в 3D графика. Така подготвя правилните разрези и разпознава деликатните зони.

Изкуствен интелект ожени Илон Мъск и Марк Зукърбърг (ВИДЕО)

Досега изкуственият интелект почти не е използван в медицината. Идеята за обучаващ софтуер в операционната зала идва от младия програмист Хамраз Хаваери. Тя е движещата сила на технологията.

„Това беше нещо като мое. Жалко е, че няма връзка между изкуствения интелект и медицината, защото технологиите са много напреднали, а здравеопазването не ги използва”, коментира Хаваери.

В момента проектът все още е в пилотна фаза. Изкуственият интелект се учи все повече с всяка операция. Заедно с опита на хирурга софтуерът продължава да се развива. Следващата стъпка ще бъде използването му за операции на движещи се органи като сърцето, например.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.