Страната ни ще е в плен на студени въздушни маси от северните ширини

През повечето дни в следващите две седмици страната ни ще е в плен на студени въздушни маси от северните ширини. Ще посрещнем февруари с обичайното за сезона зимно време, с ниски температури и периодични, но не особено значителни валежи от сняг.

В понеделник и вторник облачността ще е минимална, с много слънце. В ранните часове в Дунавската равнина и в котловини на Западна България ще се стелят мъгли, които в някои райони ще се задържат дълго през деня. Възможно е в крайния Югоизток да превали сняг. Температурите призори ще падат до минус 8 – минус 9 градуса, а през деня ще се колебаят в интервала от 0 до 5, по-ниски - в мъгливите райони.

Висока лавинна опасност в Пирин

В средата на седмицата студът ще отпусне и в светлата част на деня термометрите в четвъртък ще достигнат 10-12 градуса в Южна България. В сряда следобед ще се появи рехава, висока облачност и в четвъртък ще премине фронт със силен северозападен вятър и краткотрайни и незначителни валежи от дъжд в ниското и сняг - по планините.

От петък до неделя ще има динамична облачност с чести разкъсвания до слънчево време, но и с локални краткотрайни валежи от дъжд и сняг. Дневните температури ще бъдат между 4 и 9 градуса.

В последните дни на януари и първите на февруари ще остане усещането за студено време. С леки колебания дневните температури ще са между 2 и 7-8 градуса. Очакваните смущения с повече облаци и валежи от сняг са за периодите 29-30 януари и 3-4 февруари.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.