Те са в протестна готовност

Националният синдикат "Висше образование и наука" при КНСБ настоява за увеличение на възнагражденията във висшето образование и науката. Обявена е протестна готовност.

Парламентът прие рамката на държавния бюджет за 2024 г.

Според гл.ас. д-р Илиян Добрев, председател на СО-ВОН-КНСБ в Университета по хранителни технологии в Пловдив, това, за което ще се борят, е 2200 лева начална заплата на асистент.

"Ние настояваме за продължаване на политиката по повишаване на доходите в системата на висшето образование, като акцентът е недофинансирането на служителите. С ръста на минималната работна заплата от началото на годината се получи голяма диспропорция в техните възнаграждения. Искаме заплатата на специалист да бъде с коефициент 1,15, ако е със средно образование и до 1,60 - за хората с висше. Това съотношение е спрямо минималната заплата", обясни Добрев.

По думите му към момента няма покана за преговори от управляващите.

"На заседание на Националния синдикален съвет на "Синдикат висше образование и наука" към КНСБ взехме решение, че ще стартираме режим на протестна готовност във всички структури. Ще изготвим протестни декларации. В ход са събрания по места, в рамките на които да обясним на колегите и да застанем достойно, за да може да си защитим бюджета, който искаме", категоричен е Добрев.

Целия разговор гледайте във видеото.