Темата коментират бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев и Иван Анчев, доктор по национална сигурност

През последните дни стана ясно, че Владимир Путин ще търси активи, които някога са принадлежали на бившата Руска империя или са били собственост на Съветския съюз. Отпуснато е финансиране за установяване на имоти в чужбина и гарантиране, че правата на собственост на Русия са регистрирани.

В момента тече все по-голяма кампания за намиране и конфискация на руски имоти в страните членки на ЕС. Има замразени активи за над 300 млрд. долара. Москва се опитва да докаже, че активите са нейна собственост и няма как да бъдат конфискувани. Това коментира в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи.

Според него има вероятност целта да е продажба на руски имоти за облагодетелстване на определени кръгове около Путин.

Путин: Украйна рискува да понесе непоправим удар, ако конфликтът продължи

По думите на Керемедчиев има огромни апетити към продажбата на руски имоти в България. „Москва се подготвя документално да защитава имотите си. Възможно е да предприеме стъпки и към български имоти в Русия”, каза той. И допълни, че страната ни също трябва да се подготви и да защити правата си при евентуален казус.

Според Иван Анчев, доктор по национална сигурност и дългогодишен задграничен представител в САЩ, Канада и Мексико, инициативата на Путин има вътрешнополитически за Русия за характер.  По думите му отдавна България е трябвало да поиска по категоричен начин българския държавен архив.

Каримански: Не можем да влезем в еврозоната в средата на годината

По отношение на влизането на страната ни в Шенген и коментарите, че срещу членството страната ни се е съгласила да приеме хиляди мигранти, Керемедчиев заяви, че това няма да се случи.

Той уточни, че е възможно датите за приемането на България в сухопътния Шенген и еврозоната да съвпаднат. „Не смятам, че 1 януари 2025 г. ще е датата за влизане в еврозоната. А година след приемането ни в Шенген по въздух и вода можем да договорим и за членство по суша”, уточни той.

Според Анчев влизането на България в Шенген и еврозоната бележат невъзвратимостта на европейската интеграция на страната и затова привържениците на ответната теза се опитват да объркат хората.

По думите му, ако има развитие за сухопътния Шенген, това ще бъдат или последните месеци на 2024-та, или първите на 2025 г. „Може това да се случи с приемането ни в еврозоната”, каза той.

Целия разговор гледайте във видеото.