Така съдът ще остане непопълнен, коментира магистратът

Назначението на Атанасова и Белазелков за конституционни съдии с мандат от 9 години е в пълно противоречие с решението на КС. За мен това е напълно необяснимо и е много арогантно решение. Показва грубо незачитане на правилата на правовата държава. Не знам дали няма таен замисъл да продължи да се тупа топката. Депутати ще атакуват това решение пред КС, което ще доведе до ново гласуване, ще отложи клетвата и ще остави съда непопълен. Това каза съдия Нели Куцкова в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Куцкова за промените в съдебната система: Нямаше как да се направи нещо по-добро

По думите ѝ прибързването с деня на избора на нови конституционни съдии е надбягване с времето.

"В петък влиза в сила конституционното решение, което касае съдиите от КС. По принцип мандатът им е 9 години. Има 3 квоти - президентска, парламентарна и на върховните съдии. На всеки три години се сменят магистратите от всяка квота - така се осигурява приемственост. Последните две години обаче НС не си избираше съдии от неговата квота. Затова се прецени новопостъпилите да довършат мандата в рамките на 7 години", обясни Куцкова. 

Според нея утре трябва да се реши кой ще е новият български съдия в ЕСПЧ. "Кандидатите са трима - Диана Ковачева, Галя Вълкова и Драгомир Йорданов. Те са все сериозни хора, няма да изложат България. Единствено омбудсманът е известна личност, но Вълкова е подкрепена от съдиите. Участва в обучение на други съдии и е изключително подготвен човек. За мен тя е най-подходяща, но е и най-скромна, няма да се изяви. Ковачева не познава родната действителност и правилата на българската съдебна система", смята съдийката. 

Целия разговор гледайте във видеото.