В близките дни той очаква да започнат разговорите с Мария Габриел относно състава на МС след ротацията

В близките дни премиерът Николай Денков очаква да започнат разговорите с вицепремиера Мария Габриел относно състава на кабинета след ротацията. Това обяви министър-председателят, като поясни, че в момента двамата „оглеждат” изпълнението на програмата.

Денков и Габриел: Целта е приемане на еврото на 1 януари 2025 г.

„Някои от министрите действително се умориха от непрекъснатите нападки. В огромното болшинство от случаите - не особено справедливи, често и злонамерени. Проф. Христо Хинков каза, че не иска да продължи. Всяка смяна е доста рискова, ако няма готов човек”, добави Денков.

Премиерът подчерта, че имената на новите министри ще бъдат обявени, когато „стане ясен целият пакет”. „Амбицията е на 6 март, когато подадем оставката на настоящото правителство, да имаме готов кабинет, който веднага да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание”, каза още той.

Все по-близо до ротацията: Как точно ще се случи предаването на властта

Денков коментира, че с избора на конституционни съдии е имало закъснение и е необходимо максимално бързо да се продължи и с регулаторите, което е въпрос на планиране в Народното събрание. „Очевидно е, че в КЗП имаме много сериозен проблем. Това е ключова институция, свързана с инвестициите в страната, и там също трябва да се действа“, посочи премиерът.


По повод украинските бежанци, той обясни, че образователната ни система се справя с предизвикателствата. „Работим максимално да подсигурим програмите за интеграция. Който иска да се интегрира тук, ще трябва да мине през българската образователна система”, е мнението му.

Премиерът Николай Денков - на посещение във Варна

На въпрос за моряците ни, задържани в Червено море, премиерът коментира, че трябва да има координирано усилие в този критичен за световното корабоплаване участък. Според него въпросът е дали да се изпратят един или двама наши офицери, които да участват в координацията на дейностите. „В момента няма такова решение, така че не е ясно дали пращаме, или не”, посочи Денков. 

Премиерът присъства на откриването на новия Център за оцеляване на море във Варна. Той поздрави ръководството на училището, че наред с обучението на курсантите, полага много усилия и за подготовката на цивилни кадри за морския бизнес и икономиката.