Доротея Николова за избора на Дума на годината

„Изборът на Дума на годината вече се случва за трети път и забелязваме, че интересът се покачва. Много хора започват да очакват класацията предварително, с нетърпение. Иска ни се да успеем заедно да обмислим нещата, които са ни се случили през изминалата година, чрез думите.” Това сподели в предаването „Пресечна точка” по NOVA Доротея Николова, учител и журналист, част от екипа на платформата „Как се пише?”.

Избираме Дума на годината

Както вече стана ясно, "Иикуствен интелект" беше избрана за Дума на 2023 г. у нас. Тя беше определена с анкета на сайта "Как се пише". Онлайн гласуването за общо 10 думи даде категоричен резултат - за "изкуствен интелект" са дали вота си близо половината от гласувалите.

На второ място е думата "сглобка" с над 37 на сто от гласовете. Третото място заема "Времеубежище" - заглавието на романа на Георги Господинов, спечелил наградата "Международен Букър".

Започна финалният етап за избор на Дума на 2023 година

По думите на Доротея Николова това, което сега виждаме, е по-различно спрямо миналата и по-миналата година. „Има известна динамика и е любопитно тя да бъде изследвана”, заяви Николова.

„Думата, която спечели с най-много гласове, е „изкуствен интелект”. Явно успяваме да се интересуваме не само от обществено-политическия живот, както мислехме, виждайки изследванията през предходните две години”, отбеляза още журналистът.

„Новите технологии са нещо привлекателно. Освен това, изкуственият интелект дава много възможности. Помага ни в работата и в ежедневието, а в същото време не знаем какво представлява той в действителност и докъде може да стигне неговото развитие”, коментира Николова.

Тя добави, че не трябва да се забравя, че изкуственият интелект няма да промени нашата отговорност за това да развиваме своето критично мислене, да знаем, да можем и да сме грамотни.

Журналистът разкри и кои са били най-популярните личности през изминалата година. „Бойко Борисов води класацията през 2023 г. и мога да кажа, че това е интересно, защото той е водил и през 2021 г. През 2022 г. обаче е отстъпил на четвърта позиция и сега отново възвръща мястото си преди световни лидери. Заедно с него са Владимир Путин, Румен Радев, Николай Денков, Иван Гешев. Това са неща, които подлежат на анализ”, коментира Николова.

Целия разговор гледайте във видеото.